Άμεση υλοποίηση κατά του covid-19 σημαντικότατης  επιστημονικής πρότασης – ασπίδα προστασίας ευάλωτων στρωμάτων, ζητά ο  Χρήστου

Με μια βαρυσήμαντη παρέμβαση του, για το κορυφαίο θέμα της πανδημίας, των αιτιών και των επιπτώσεων της και επικαλούμενος αποκλειστικά και μόνο τα νέα επιστημονικά δεδομένα, ο τέως Δήμαρχος Κορυδαλλού, Στέφανος Χρήστου, αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχουν ο Δήμος Κορυδαλλού και συνολικά η Αυτοδιοίκηση σ΄ότι αφορά την αντιμετώπιση του covid-19 και κυρίως την προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων που είναι οι πλέον πληττόμενες ομάδες από την πανδημία.

Ο κ. Χρήστου, που διετέλεσε και Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά έως και το 2014, πάντα παρών και στο πλευρό των πολιτών , απέστειλε σχετική επιστολή στο Δήμαρχο Κορυδαλλού, όσο και σ΄όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία ενημερώνει για καίριες επιστημονικές διαπιστώσεις και προτείνει-προτρέπει το Δήμο να υλοποιήσει.

Παράλληλα σχετική επιστολή απέστειλε και στον υπουργείο Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη αλλά και στην ηγεσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

« Ο Δήμος Κορυδαλλού πρέπει να πρωτοπορήσει στην εξέταση και εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων καθώς έχει καταγραφεί διαχρονικά για την κοινωνική του ευαισθησία και αποτελεσματικότητα»,τονίζειστην επιστολή του προς το Δήμαρχο και τις παρατάξεις , υπενθυμίζοντας έτσι το σημαντικότατο κοινωνικό έργο που επιτελείτο , επί των ημερών του και με πολύ μικρότερες οικονομικές δυνατότητες

Και υπενθυμίζει σ΄όλους ότι «η ταυτότητα της Αυτοδιοίκησης είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και το άμεσο συμφέρον του πολίτη-δημότη, ακόμα και όταν το ισοζύγιο κόστους –οφέλους μπορεί να είναι ελλειμματικό. Η στήριξη όμως έστω και μιας ανθρώπινης ύπαρξης είναι ανεκτίμητη».

Η επιστημονική μελέτη

Ειδικότερα, ο κ. Χρήστου , που έχει αφήσει με τα έργα και την κοινωνική του πολιτική ανεξίτηλο το στίγμα στην πόλη , αναφέρεται στην πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό GUT, από ερευνητές της σχολής King’s and Harvard .

Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστου , εξετάσθηκαν τα δεδομένα από σχεδόν 600.000 συμμετέχοντες και διαπιστώθηκε ότι, «οι άνθρωποι, που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής ποιότητας είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν covid-19 από εκείνους με διατροφή χαμηλότερης ποιότητας και 40% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.

Η υψηλής ποιότητας διατροφή περιέχει φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και λιπαρά ψάρια, λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες».

Κινδυνεύουν να ασθενήσουν κατά 25%

Να σημειωθεί , αναφέρει, « η σχέση ανάμεσα στην ποιότητα διατροφής και τον κίνδυνο covid-19 παρέμεινε και μετά την προσαρμογή σε όλους τους πιθανούς συνυπάρχοντες παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), η Εθνικότητα , το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα και τα υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης λήφθηκαν υπόψη και οι συνήθειες σχετικά με την χρήση μάσκας και η πυκνότητα του πληθυσμού».

Σύμφωνα με την μελέτη , τονίζει ο κ. Χρήστου , άνθρωποι, που ζουν σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος και ακολουθούν κατ’ ανάγκη διατροφή χαμηλότερης ποιότητας, διατρέχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό.

Βάση αυτών των αποτελεσμάτων οι ερευνητές εκτιμούν, ότι σχεδόν το ¼ των περιστατικών κορωνοϊού, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν αυτές οι διαφορές στην ποιότητα διατροφής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω , ότι η καλύτερη πρόσβαση σε πιο θρεπτικά, υγιεινά τρόφιμα μπορούσε να είναι ουσιαστικά πολύ σημαντική για την βελτίωση της δημόσιας υγείας γενικότερα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα μη προνομιούχα μέλη της κοινωνίας».

Η πρόταση

Ο κ. Χρήστου , καλεί το Υπουργείο Υγείας ,« επειδή η Πολιτεία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δώσει ιδιαίτερο κι αποκλειστικό βάρος στον εμβολιασμό και επειδή και οι ειδικότερες θεραπείες-φάρμακα έχουν καθυστερήσει μέχρι σήμερα, να ξεκινήσει , συνεκτιμώντας τις παραμέτρους κόστους και ωφέλειας, σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α ( Δήμους –Περιφέρειες). καταρχάς ένα πρόγραμμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής κατά του covid-19 σε συνδυασμό με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τη φυσική δραστηριότητα.

Επίσης να ενισχύσει σε συνεργασία με τους δήμους με βάση συγκεκριμένα προγράμματα τις ευπαθείς ομάδες για τη σωστή υγιεινή διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.

Άλλωστε, η μείωση των δυσμενών συνεπειών από τη νόσηση, που αποδεδειγμένα θα επέλθει, θα ελαφρύνει την πολιτεία οικονομικά, κοινωνικά και διοικητικά.

Το πρόγραμμα δε αυτό θα στηρίξει αποφασιστικά και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της παχυσαρκίας, που εμφανίζεται ανησυχητικώς στην ελληνική κοινωνία και τα παιδιά μας. Θα στηρίξει τέλος, σύμφωνα με εκατοντάδες συναφείς μελέτες την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών, ψυχικών και νοητικών προβλημάτων».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Μαζί με τη Δημοτική Αρχή, αναμόρφωσε πλήρως προς το καλύτερο τον Δήμο του Κορυδαλλού, με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό, εργατικότητα και παρεμβάσεις σε καίριους τομείς.